Tidigare aktiviteter


VÄLKOMMEN TILL

SJÖBO KONSTFÖRENING

Tidigare aktiviteter

En lite tur på Österlen och Ystad

Den 2/9 gjorde vi en utflykt som började hos Jens Sandegaard i Lunnarp som arbetar med smide men numera har han tagit upp måleriet igen. Jens bjöd in oss i galleriet och berättade lite om sina hantverk.

Andra stoppet blev i Tingshuset 1881 i Hammenhög där vi gjorde ett besök i skulpturparken och inne i galleriet.

Vi fick en väldigt uppskattad guidning av Lotta och Christian Svanfeldt.

Därefter gick färden till Ystad och Saluhallen där Ystad Konstförening hade konstloppis. 

Vi avslutade till sist på Ystads populära konstmarknad Lilla Montmartre.

Ett par konstverk blev inköpta av styrelsen till medlemslotteriet.


Ut i det blå i konstens tecken.

Söndagen den 18/6 2023 gick färden till sydkusten och första stoppet var hemma hos

konstnären Anna Nellus i Beddingestrand.

Här bjöds på konst i akryl och silver men även skulpturer.

Vi åkte sedan vidare till Köpmanshuset i Smygehuk där vi först hade lite picknick.

Det gamla magasinet från tidigt 1800-tal bjöd på konst och konsthantverk.

Här fanns en stor variation av konstverk.

Konstföreningen köpte in två konstverk av Anna Nellus på denna resa.


Konstresa torsdagen den 1/6

Konstföreningens styrelse besökte Lars Fredholm Hörby, fågel och naturmålare.

Där inköptes ett konstverk till medlemslotteriet.


Konstresa lördagen den 11 mars 2023

Lördagen den 11 mars 2023 kl. 11.00 besökte vi ( 8 medlemmar) ”Galleri Bluelight” i Svalöv, som i år firar 30 års jubileum och där inköptes 2 st konstverk till vårt medlemlotteri. Vi besökte därefter Katarina Gustavsson på Sireköpinge Stengods. Katarina berättade om sin verksamhet och visade hur hon framställde sina konstverk. Även där inköptes ett konstverk. Resan avslutades sedan med fika på Flinkmans Café som är Katarinas närmsta granne. Efter en fin dag var vi tillbaka i Sjöbo 15.15.Sjöbo Konstförenings Årsmöte för 2022.


Hölls måndagen den 3 mars 2023, kl: 18.30, på Flora Biografteater.


Kvällen bjöd på Årsmötesförhandlingar, Föredrag, Kaffe och kaka, Lotterier, samt Utlottning av konstverk! 61 medlemmar var närvarande på mötet.

Konstverken som skulle lottas ut visades upp före årsmötet från kl. 17.00.

Kvällen inleddes med ett intressant och humoristiskt föredrag av Peter Danielsson från Piraten Sällskapet på temat "Piraten i Konst och bild". Föredraget speglade delar av Piratens liv, från födseln i Vollsjö till gravstenen på Ravlunda Kyrkogård.

Därefter hölls Årsmötet, följt av kaffe med kaka. Under konstvisningen och fikat så såldes lotter och dragningen på detta lotteri skedde direkt efter den spännande utlottningen av 2022 års inköpta konstverk. Konstverken (19 st) som lottas ut på årsmötet gällde för inbetalda medlemsavgifter året 2022.

Vinstlistan finns nu presenterad här på vår hemsida!

Vinster ej uthämtade den 30 april 2023, tillfaller konstföreningen för utlottning nästa år! 


Lördagen den 12 november 2022 besökte vi Anja Richardt Krabbe i hennes ateljé i

Lövestad, samt därefter Brösarps Konsthall.


Anja är utbildad på den Kungliga Danska Konstakademin i Köpenhamn och arbetar främst med måleri, ritningar, fotografi och mixed media. 2021 fick Anja i uppdrag från Nobelstiftelsen att göra konstverken till Diplomen som tilldelades Nobelpristagarna i Kemi.

Anja berättade livfullt om sig själv, hennes konst och hur hon hamnat på Holmavägen i Lövestad.  Hon berättade också om uppdraget som hon fått från Nobolstiftelsen och att detta uppdrag är på tre år. 2021 gjorde hon konstverken till de två pristagarna i Kemi, 2022 gör hon konstverken till de tre pristagarna i Fysik och nästa år blir det till pristagaren/pristagarna i Ekonomi.


På Brösarps Konsthalls Höstsalong tittade vi på konstverk av sex olika konstnärer som representerar olika konstarter. Konstnärerna som ställde ut var: Birgitta Nelson Clauss, Teresa Rooth, Håkan Berg, Tommy Ramhed, Jonas Rooth och Sten Oscar Rundgren.


Vi var totalt 11 konstintresserade som besökte Anja i hennes Ateljé och Brösarps Konsthall.Pingstafton den 4 juni 2022 besöktes Dag Hammarskjölds Backåkra. 

 Utställningen ”LINJENS LÄTTA BÖJNING - en utställning om Dag Hammarskjölds intresse för möbler och konst” besöktes. Gunilla Herderberg från "Stiftelsen Dag Hammarskjölds Backåkra" berättade om hur Backåkra kom i Dag Hammarskölds ägo. Samt även om Dag hammarskölds liv och om den tid som FN;s Generalsekreterare och den gärning för fred som han genomförde innan han så tragiskt omkom i det som först betraktades som en olycka men som nu klassas som ett attentat.  Tyvärr så har det inte kunnat fastställas vem/vilka som utförde attentatet. Den numera Privata stiftelsen har som målsättning att driva Backåkra som ett muséum över Dag Hammarskjölds liv och gärning. Backåkra skall samtidigt också vara en mötesplats för att främja forskning och verksamheter som låg i Dags intresse. Genom Dag Hammarskjölds tragiska bortgång så hann han tyvärr inte uppleva Backåkra när det var färdigrenoverat.

15  av Konstföreningens medlemmar var med på detta intressanta och spännande besök.